Blogi  |  Arkisto  |  Yhteystiedot  |  Mediakortti

Queerfeministinen danceoke

Danceokessa matkitaan porukalla musiikkivideoiden tanssikohtauksia. Jos ja kun homma menee pipariksi, voi improvisoida ja remuta – tai vetää soolon lattianrajassa.

Kreisiä bailausta. Danceoke innostaa mokiin ja hikoiluun.


Tamperelainen Nina-Mari Niskanen osaa omien sanojensa "tasan kaksi tanssiliikettä": edestakaisin steppailun ja käsien nostamisen ilmaan. Syyskuussa Niskanen veivasi ensimmäistä kertaa tanssikaraokea – ja hurmaantui.

"Tuli vedettyä enemmän ylitse ja alitse riman kuin normaalisti kehtaisi. Se tuntui kuuluvan danceoken henkeen – tehdään niin isosti kuin pystytään ja hiki lentää."

Niskanen kokeili danceokea Tampereella Ravintola 931:ssä järjestetyissä queerfeministisissä bileissä. Musiikkivideoiden matkimisesta innostui myös paikalle sattunut tamperelainen Niina Virtanen.

"Aivan mahtava idea! Pitkäaikaisena musiikkivideonörttinä oli ihanaa nähdä videoita tällaisessa tarkoituksessa. Varsinkaan vanhoja videoita ei muuten pääse näkemään juuri missään", Virtanen sanoo.

 

Tanssikaraoke on verrattain nuori ilmiö, joka on rantautunut Suomeen muista Pohjoismaista. Esimerkiksi Ruotsissa feministinen ÖFA-kollektiivi on järjestänyt danceoke-tapahtumia vuodesta 2008.

Turkulainen dj ja vj Fake Fag ihastui danceokeen Kööpenhaminan Queer-festivaaleilla. Tanssin yhteisöllisyys kiepautti hänet heti mukaansa.

"Se oli ensimmäisiä kertoja, kun uskalsin tanssia julkisesti. Kaikkien huomio kiinnittyi tanssilattian sijaan valkokankaalle. Oma kehokaan ei enää niin ahdistanut."

Palattuaan kotiin Fake Fag hämmästyi, ettei Suomessa järjestetty danceoke-bileitä. Hän päätti korjata asian ja on nyt tanssittanut queerkansaa vuodesta 2012.

 

Keikoilla Fake Fag valikoi setteihinsä vain artisteja ja videoita, joita hän haluaa muutenkin kuunnella ja katsella. Pois joutavat esimerkiksi poliittisesti kyseenalaiset kappaleet.

"Valtavirran cisheterojuttuja en oikein jaksa, vaan pyrin tuomaan esille queerimpaa liikettä ja katsetta."

Tarvittaessa Fake Fag on vinouttanut videoita editoimalla niitä itse. Heteroparin silmäpelin tilalle hän saattaa leikata vaikkapa naisten välisen kiihkeän katseen. Danceoken vetäminen esteettömällä Utopia-klubilla Helsingissä pisti puolestaan pohtimaan, miten vammaiset kehot uupuvat tanssivideoista.

Fake Fagin mukaan danceokella voi olla yhteisöllisyyttä rakentavaa ja voimauttavaa potentiaalia. Tanssikaraoken vallankumouksellisuuden hän kuitenkin kiistää.

"Hyvin toimeentulevien valkoisten queerfeministikuplassa bilettäminen ei vielä sortavia rakenteita romuta."

Kirjoittaja vetää danceoke-bileitä erityisesti Tampereella yhdessä muiden järjestäjien kanssa.

Kuvat ja teksti: Nella Keski-oja

 

Kokeile kotona!

Kirjoita muistiin herkullisia tanssikuvioita sisältäviä musiikkivideoita, ja luo niille oma soittolista Youtube-sivustolle. Pukeudu mukaviin vaatteisiin, klikkaa setti pyörimään ja anna palaa!

Aloita vaikka näillä:

1. Ane Brun: Directions

2. Nisa Soraya: Anna rakas raju hetki

3. Atoms for Peace: Ingenue

4. Le Tigre: Decepticon

5. Kate Bush: Wuthering Heights

6. Antti Tuisku: Keinutaan

Siirry sivun alkuun